perjantai 1. marraskuuta 2013

Osprey Mutant 38:
kokemukset kolmen vuoden jälkeen

Reilu kolme vuotta sitten olin uuden päivä-/viikonloppuretkiin soveltuvan repun tarpeessa, ja päädyin lopulta silloin Ospreyn Mutant malliin, jota olen nyt höylännyt useamman vuoden erinäisissä vapaa-ajan riennoissa. Kaiken kaikkiaan olen ollut reppuun melko tyytyväinen, vaikka täytynee todeta, ettei kuitenkaan mikään ole kaikin puolin täydellinen.

Mielestäni repun yhtenä parhaista puolista on yksinkertaisuus, mikä on toisaalta joskus viety aika pitkälle. Toisinaan olen jäänyt kaipaamaan mm. alataskua, jolloin pääsisi käsiksi helpommin eri tavaroihin repun sisällä, mutta tätäkin puutetta voi osin korvata suunnitelmallisella pakkaamisella. Pakkausjärjestystä pitää myös suunnitella hieman tarkemmin silloin, kun reppua ei pakata aivan täyteen tai sanotaan noin puolilleen. Selkäpaneeli on nimittäin melko taipuisa, jolloin se jää, ainakin itselläni, jonkin verran kaarelle, mikäli ei laita kiinteämpää tavaraa lähelle selän keskiosaa. Toisaalta löysempi selkäpaneeli joustaa mukavammin ylävartalon liikkeissä. Tätä vajaata pakkausta varten löytyy Mutantista kuitenkin loistava ominaisuus, joka on z-kirjaimen muotoiset kokoonpuristavat sivuremmit, jotka toimivat minusta loistavasti.

Mitä tulee varsinaisiin repun hyviin ominaisuuksiin, on remmistö mielestäni toteutettu sillä tapaa fiksusti, että kaikki ylimääräiset remmien päät saa laitettua siten, ettei ne lepata miten sattuu. Lisäksi lantiovyön saa taitettua kätevästi taakse ja kiinnitettyä soljen sille tarkoitettuun kankaiseen "koteloon", kun lantiovyölle ei ole käyttöä. Tämä saa reppu näyttämään tyylikkäältä ja viimeistellymmältä. Repun ulkonäkö on onnistuttu pitämään yksinkertaisena ja käytännöllisenä. Materiaali on lisäksi melko paksua, joten se kestää käyttöä, muttei repun tyhjäpaino ole kuitenkaan mielestäni kohtuuttoman suuri.

Repun mielenkiintoisiin vakio-ominaisuuksiin kuuluu lisäksi selkäpaneelin sisällä oleva solukumialusta, joka on kooltaan noin 50x60cm. Alusta toimii pehmusteominaisuuksien lisäksi kaikenlaisessa istuinalusta- ym. käytössä. Itse olen todennut sen päteväksi mm. kevyen makuualustan (120cm) kanssa, jolloin sitä voi käyttää jatkeena jalkopäässä. Muutoin sille on kyllä ollut ainakin itselläni melko vähän käyttöä, mutta se kulkee itsekseen selkäpaneelissa mukana, jollei nyt välttämättä halua viilata grammoja pois kantamuksesta.

Mutant on kaikinpuolin hyvä reppu, jos arvostaa yksinkertaista tyylikkyyttä, mikä ehkä karsiikin joitain perusretkeilyrepun ominaisuuksia pois. Se sopii kuitenkin kaikenlaiseen päivä-/viikonloppuretkeilyyn ja miksei toisaalta pidempiinkin retkiin riippuen siitä, että kuinka less is more -tyyppistä ajattelua kukin harjoittaa. Kun puhutaan kevytretkeilyrepuista, Mutantin kohdalla ei tietysti voida puhua sen äärimmäisen alhaisesta painosta, mutta ainakaan sen kanssa ei tarvitse varoa jokaista oksaa tai kiven murikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti