perjantai 24. tammikuuta 2014

Lukuelämyksiä luonnosta

Viime kesänä törmäsin amerikkalaiseen ulkoilmasivustoon, Adventure Journal, mistä löytyy laaja kokoelma lukusuosituksia kaikille ulkoilmaelämästä kiinnostuneille. Toki kirjat ovat aika jenkkipainotteisia, mutta loistavia luonnon ja luonnossa liikkumisen vapauden ylistyksiä mahtuu joukkoon, joita löytyy suomenkielisenäkin kirjastoista.

Viime syksystä lähtien on tullut luettua muutamia Adventure Journal'in tärppejä suomenkielisinä.

Henry David Thoreau, Kävelemisen taito 

1800-luvulla eläneen amerikkalaisen luontofilosofin ajatuksia jalanliikkumisen vapaudesta ja sen ylistämisestä. Lyhyehkö kirja valtavalla määrällä filosofisia vertauskuvia kävellen liikkumisen ilosta ja vapaudesta. Kirjassa ei juuri ole mainittavan arvoista varsinaista juonta, vaan se perustuu esseemäisesti filosofisiin vertauskuviin.

Henry David Thoreau, Elämää metsässä

Samaisen luontofilosofin kirja joka kertoo hänen elämänsä kokeilusta 1860-luvulla. Thoreau kertoo kirjassaan vuoden kulun arkielämästään ja seikkailuistaan itse rakentamallaan metsämökillä ja sen ympärillä. Mielenkiintoisia ja rikkaita kertomuksia elämästä luonnon helmassa ja luonnon ilmiöiden havainnoimisesta.

Bruce Chatwin, Patagonia 

1970-luvun kulttiteos kertoo seikkailusta Etelä-Amerikan eteläisimmässä kolkassa, Patagoniassa. Matkalla Chatwin tapaa mitä mielenkiintoisimpia henkilöitä eri kylissä ja kaupungeissa sekä Argentiinan että Chilen puolella. Lukuisat kuulemansa tarinat selvittävät Patagonian historiaa eurooppalaisista uudisraivaajista pankkirosvoihin (mm. Butch Cassidy ja Sundance Kid) sekä alkuperäisväestöön. Tarinoita on puserrettu melkoinen määrä yksiin kansiin, mutta silti lukemisen arvoinen kokemus ulkoilmaelämän mekasta.

John Muir, Ensimmäinen kesäni Sierravuorilla 

Yhdysvaltain legendaarisen ympäristöjärjestö Sierra-klubin perustajan luontoa ylistävä tarina Yosemiten laaksosta ja sitä ympäröivästä vuoristoalueesta, jossa hän kulki lammaslauman mukana luonnosta havaintoja tehden kesällä 1869. Thoreaun kaltaista luonnon ja -ilmiöiden kuvausta niitä sanoilla ylistäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti