maanantai 6. tammikuuta 2014

Lähiretkeily kunniaan

Nykyään melko harvoilla ja valituilla on aikaa tehdä retkikuntatyyppisiä pitkäkestoisia seikkailuja, jotka vievät usein maailman ääriin, tai edes viikon vaelluksia. Kaiketi Briteistä lähtöisin oleva lähiretkeilytrendi (microadventure) tarjoaa kuitenkin loistavan mahdollisuuden olla oman elämänsä sankari pienimuotoisemmissakin seikkailuissa. Olivatpa ne sitten päivä- tai viikonloppuretkiä. Lähiretkeilyssä on ehkäpä mielenkiintoisinta juuri tuo seikkailun tuntu, kun esimerkiksi etsii kartalta jonkin pienen yksityiskohdan (esim. hiidenkirnu, pieni lampi tms.), missä ei ole käynyt aiemmin eikä varmasti tulisi vahingossa käytyä minkään virallisen reitin kulkemisen yhteydessä.

Suomen Latu ry:kin on lanseerannut tälle vuodelle retkihaasteen, jonka avulla pyritään innostamaan ihmisiä liikkeelle luontoon. Haasteen täyttämiseksi tulee viettää luonnon helmassa vähintään kaksi yötä kuukaudessa. Tämä, jos mikä, onnistuu hyvin lähiretkeilyn kautta.

Lähiretkeilyyn ei juuri liity sen suurempia velvoitteita tai järjestelyitä. Viimeisin seikkailu omalla kohdallani alkoi viime torstaina idealla kevytretkeilyreissusta Nuuksion kansallispuistoon. Tempasin Nuuksion kartalta kolme mielenkiintoista pientä lampea; Pikku Pöksynhaara, Kilpilampi ja Häränsilmä, joiden kautta reitin tulisi kulkea, sillä en ollut millään niistä ennen käynyt eikä niille varmaan vahingossa tulisi muuten poikettua Nuuksiossa liikuttaessa. Ei muuta kuin kaveri mukaan reissuun, ja niinpä lauantain ja sunnuntain välillä oli paikat koluttu läpi. Matkaa kertyi meidän reitille noin 20 kilometriä, ja lisäksi uinuttiin mm. pimeän ajan noin 15 tuntia laavussa vesi-/räntäsateen ropinaa välillä unen lomasta kuunnellen.

Lähiretkeily ei vaadi hirmu erikoisia varusteita vaan alkuun pääsee helpostikin. Tästä voisin heittää esimerkkinä virvoitusjuomatölkistä tehdyn retkikeittimen polttimen, joka on lähestulkoon ilmainen. Kunnolliset aktiiviretkeilyyn soveltuvat keittimet ovat jonkunlainen investointi, mikä kannattaa tehdä harrastuksen jatkuessa, mutta alkuun pääsee tosiaan helpolla. Tässä hieman ohjetta videon muodossa tuosta polttimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti