perjantai 8. marraskuuta 2013

Microadventure konseptina

Brittiseikkailija Alastair Humphreys on kehitellyt melkolailla nerokkaan tavan lähestyä luontoa aivan tavallisen tallaajan näkökulmasta. Vaikka microadventure voi olla sanana hieman fiiniltä kuulostava, se on mielestäni sanana loistava perinteisemmälle päivä-/viikonloppuretkeilylle. Läheskään kaikkilla ei ole mahdollisuutta toteuttaa suuria ja vaativia seikkailu-/retkikuntaprojekteja, mutta microadventure -konseptin alla jokainen on oman arkensa seikkailija. Seikkailemisen ja uuden etsimisen voi aloittaa läheltä kotiaan, ja jokainen seikkailu on aina arvokas oli kyseessä sitten minkälainen reissu tahansa.


Microadventure 3: Sleep on a Hill from Alastair Humphreys on Vimeo.

Valitettavasti suomesta ei taida löytyä kovin pätevää käännöstä tälle konseptille, kuten esimerkiksi "mikroseikkailu", mutta toisaalta tässähän ei ole itsessään mitään sen ihmeellisempää tavanomaiseen päivä-/viikonloppuretkeilyyn verrattuna. Yhtenä vaihtoehtona voitaisiin puhua esimerkiksi lähiretkeilystä, mistä löytyy hyviä esimerkkejä mm. Anttalaisen Timolta. Väittäisin kuitenkin, että kyseessä on paljon termejä hienompi sanoma ihmisten houkuttelemisesta luontoon jollain paremmalla nykypäivän motivaattorilla kuin sillä perinteisellä retkeilyllä. Se, jos mikä, on mielestäni koko jutun sanoma, mikä onkin ollut brittiseikkailijan projektin tavoite.

Viime keväällä otin tuumasta toimeen ja päätin kokeilla vähän soveltaen tuollaista menetelmää, että osoittaa sokkona kartalle ja päättää mennä sinne. En nyt aivan osoittanut sokkona kartalle, mutta kaivoin Sipoonkorven kansallispuiston keskeltä kartasta hiidenkirnun, josta tuli reissun päämäärä. Tämä yhden yön retki ei nyt sinänsä poikennut kevytretkeilystä merkittävästi, mutta kyllä siinä oli jotenkin erilainen extempore-retkeilyn tunnelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti